Slide background
RVDL4090
RVDL4054
Slide background
Slide background
Slide background

Leuke kerst-weetjes voor aan de kersttafel of onder de kerstboom

Zoals je weet houden we bij ten Kate van kerst! De decembermaand is de feestmaand bij uitstek om het knus, gezellig en sprookjesachtig te maken. Het is de tijd dat we elkaar opzoeken en een cadeau geven voor onder de boom. Wij zijn zo’n fan van kerst dat we voor jou een aantal weetjes hebben die het vooral goed doen aan de kersttafel.

Wist jij deze 10 feitjes over kerst al?

Versierde kerstboom dateert uit 1510

De eerste versierde Kerstboom dateert uit 1510 en wel uit het plaatsje Riga in Letland. De eerste geschiedschrijving over een kerstboom dateert terug naar 1531.

Jingle Bells was eigenlijk voor Thanksgiving

Iedere jaar in December schalt deze gouwe ouwe ‘kerst’ song meerdere keren door de speakers en vrijwel iedereen kent wel een stukje tekst: Jingle Bells. Maar wist je dat Jingle Bells eigenlijk geschreven is voor Thanksgiving en helemaal niet voor kerst.

Engelenhaar verwijst echt naar engelen

Al decennialang gebruiken mensen Engelenhaar om de boom te versieren. Waarom is die traditie ooit ontstaan? Door Engelenhaar in de boom te hangen, wilden mensen laten zien dat echte Engelen de boom hadden versierd, er waren wat van hun prachtige haren achtergebleven

De kerst sok was eerst een schoen

Je kent het vast wel uit films en series: de Christmas Stocking. Waarom hangen Amerikanen, Britten en mensen in andere landen zo’n sok aan de schouw? Nou, in eerste instantie was het geen sok, maar een schoen voor de open haard.

Elektrische kerstlampjes dateren al van 1882

Je hoort vaker dat men vroeger echte kerstkaarsjes in de boom zette. En dat klopt, al  sinds het midden van de 17de eeuw deed men kleine kaarsjes in de kerstboom. Maar sinds het einde van de 19e eeuw werden die zo langzamerhand vervangen door elektrische kerstlampjes. In 1882 bedacht Edward Johnson, de assistent van Thomas Edison, namelijk het gebruik van elektronische kerstverlichting.

Kerstcadeaus verwijzen naar de drie wijzen

Wist je dat het geven van kerstcadeaus aan kinderen, maar ook aan onze vrienden en geliefden, verwijst naar de cadeaus die de drie wijzen op kerstochtend aan kindeke Jezus hebben gegeven.

De kerstboom drinkt een liter per dag

Tijdens de eerst week dat je een echte Kerstboom in je huis plaatst, heeft deze net iets minder dan een liter water per dag nodig om mooi te blijven. Natuurlijk geven wij de kerstboom allemaal veel te weinig water, waardoor hij veel sneller zijn naalden verliest. Per jaar worden wereldwijd 60 miljoen kerstbomen gekweekt, speciaal voor kerst.

De piek verwijst naar de ster van Bethlehem

Ook al zie je hem steeds minder vaak, voor veel gezinnen is het nog steeds een bijzonder momentje als de piek op de kerstboom wordt geplaatst. De Kerstboom is namelijk klaar. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een ster of een engel. Beiden hebben natuurlijk een link met het kerstverhaal. De ster is de Ster van Bethlehem die de weg aanwees naar de stal (eigenlijk is het een grot) waar kindeke Jezus geboren was.

Hoe is tweede kerstdag ontstaan?

Op Eerste Kerstdag moet gewerkt worden. Dat gold althans aan het eind van de Middeleeuwen voor het dienstpersoneel van welgestelde families. Zij moesten gewoon werken. Daarom ontstond in een aantal Europese landen Tweede Kerstdag. Op die dag kregen ze vrij om familie te bezoeken. Het personeel woonde vaak bij hun werkgever in huis en werd tot de familie gerekend. Hun eigen familie zagen ze niet vaak. Op Tweede Kerstdag kregen ze eten mee voor hun familie. Het ging dan om een heel pakket met goed houdbare etens- en drinkwaar. Uit deze gebruiken zijn het kerstpakket en het geven van cadeaus ontstaan.

Kans op een witte kerst is erg klein

De kans dat er een witte kerst komt is volgens het KNMI zeven procent. Toen we in 2009 een dik pak sneeuw hadden liggen, was dat al 28 jaar niet gebeurd. Extra bijzonder dus dat het in 2010 weer raak was.

Bron: www.christmaholic.nl

U kiest voor ten Kate omdat:

Wij jarenlange ervaring hebben

Wij creatief met u meedenken

Wij voor u de kerst aankleden

Wij uw verwachtingen overtreffen

Wij met u inspirerend en enthousiast samenwerken

Meer informatie

Wilt u van gedachten
wisselen of heeft u
een vraag? Neem gerust
contact op

Portfolio

De bloeiende wereld
van Ten Kate